Tomatsoppa
Enkelt recept på mycket god tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.
Den här tomatsoppan blir riktigt god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
Tid: 30 minuter
4 portioner
Ingredienser:
- ca 2 msk smör
- 1 st gul lök
- ca 800-1,000 g goda tomater
- eller 800-1,000 g krossade tomater
- 1 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- eller 1 dl mjölk
- 1 krm malen svartpeppar
- 2 st tärningar grönsaksbuljong
- 0-1 tsk salt
Gör så här:
- Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.
- Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)
- Häll på vatten, tomatbitarna, buljongtärning och krydda över svartpeppar.Låt koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.
- Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.
Från: http://www.recepten.se/recept/tomatsoppa.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar